Certificatul de urbanism in vederea obtinerii Autorizatiei de construire si avizele necesare:

Certificatul de urbanism este emis de Directia de Urbanism din cadrul primariei de care apartine imobilul pe care se va face investitia ei este primul act care va spune daca vi se permite sa faceti modificarea respectiva si în ce conditii.

El are doar un caracter informativti nu tine loc de autorizatie de constructie. In acest document vi se specifica tipul de documentatii care va sunt necesare pentru aprobarea a ceea ce doriti sa modificati sau sa construiti si de ce avize aveti nevoie.
Este valabil doar 12 luni si se poate prelungi o singura data înca 12 luni.

Cum se întocmeste si ce contine documentatia pentru fiecare tip de aviz.

Odata cu obtinerea certificatului de urbanism, daca prin acesta se accepta modificarile, se trece la pasul urmator, obtinerea avizelor solicitate prin CU. Pe langa cererea tip de la fiecare institutie in parte, actele de detinere imobil,se va intocmi documentatia si planurile ce vor fi depuse pentru obtinerea avizelor trebuie executate de o firma de proiectare si/sau arhitectura, specializata pe domeniul în care doriti sa interveniti.

Revin cu recomandarea de a solicita avizele pentru faza DTAC (documentatie tehnica de avizare a constructiei), pentru a fi valabile si atunci cand solicitati autorizatia de constructie. In caz contrar o sa fiti pusi în situatia de a umbla din nou dupa aceleasi avize.

În cadrul CU se specifica ce tip de avize sunt solicitate: utilitati (energie electrica, apa, canalizare, gaz, telefonie, salubritate), securitate la incendiu, protectie civila, sanatatea populatiei, politie, siguranta circulatiei. Pentru unele investitii se pot cere si avize de la Agentia pentru Protectia Mediului (grija mare la zonele protejate prin lege), Inspectoratul de stat in constructii sau Directia de Cultura.

Fiecare institutie are „pretentia” de a primi documentatia într-un anumit format. De exemplu, EON Gaz are un model specific in care trebuie sa arate planul (culori si simboluri în legenda) si trebuie figurate pe plan toate retelele (apa, canal, electrice, telefonie) header-plan-existent. Vedeti pagina de pe site-ul EON Gaz Romania, Informatii de interes proiectanti conducte.

Taxarea avizelor este si ea diferita de la o institutie la alta, unele sunt gratis, altele sunt taxate pe numar de planse, deci recomand sa includeti în documentatie o singura plansa, chiar daca e format mai mare, în care sa se vada clar toate elementele…sau cât mai putine planse.

 

News Images: 10341623_653278291426908_4642806138315433993_n.jpg